Parteneriatul public-privat, liantul pentru o dezvoltare durabilă a sectorului agricol

Dacă în trecut România ocupa un loc privilegiat prin titulatura de „grânarul Europei”, în zilele noastre agricultura reprezintă o adevărată provocare, ca urmare a fenomenelor generate de încălzirea globală și schimbările climatice. Consecințele sunt resimțite direct de cei din prima linie, mai exact de fermierii care își câștigă existența din muncile câmpului, precum și de sectorul economic în ansamblu.

Conform Direcției Generale de Agricultură și Dezvoltare Rurală, țara noastră încă ocupă un loc fruntaș în ceea ce privește numărul de fermieri de pe întreg teritoriul Uniunii Europene, acesta fiind de aproximativ 3,5 milioane. La nivelul României, forța de muncă angrenată în agricultură atinge un procent de 23%, din întreaga resursă aptă de muncă. Mai mult, utilizarea terenurilor pentru agricultură se ridică la un potențial de 13,5 milioane ha.

Tocmai pentru că factorii naturali nu sunt în controlul nostru, ce putem face este să adoptăm o poziție precaută în contextul schimbărilor climatice. În caz contrar, efectele vin ca un bumerang, mai ales în condiții meteo extreme. La acestea se adaugă și împrejurările sociale dinamice și imprevizibile.

Prin încheierea unor asigurări agricole, ne putem crea o plasă de siguranță pentru a evita pierderea culturilor, devenind astfel și promotorii unei dezvoltări durabile. În acest context, colaborarea dintre instituțiile publice și companiile din mediul privat joacă un rol cheie în dinamica sectorului și în asimilarea mecanismelor de sprijin pentru fermieri.

Ce este un parteneriat public-privat?

Parteneriatul public-privat reprezintă o formă de colaborare între autoritățile publice și sectoarele private cu scopul de a oferi, contra cost, servicii publice calitative. Astfel, furnizarea serviciului public și managementul tranzacțiilor revine în sarcina companiilor private, iar responsabilitatea contractuală și politică, pierderile și profitul revin autorității publice.

Un parteneriat public-privat în domeniul agriculturii oferă siguranța acoperirii daunelor pentru fermieri, pe de-o parte prin intermediul asiguratorilor, precum cei specializați în domeniu, categorie unde se încadrează cu succes și societatea Agra Asigurări, și cu ajutorul statului pe de altă parte. De exemplu, perioadele de secetă sau episoadele de grindină imediat după însămânțare sau în plin proces de dezvoltare a culturilor, produc pierderi extraordinar de mari. În aceste cazuri concrete, dacă sunt încheiate asigurări, fermierii pot primi despăgubiri.

Necesitatea  parteneriatului public-privat

Încheierea asigurărilor agricole în contextul schimbărilor climatice este o practică tot mai des adoptată și o condiție vitală pentru siguranța, stabilitatea și liniștea oricărui fermier. Iată care sunt cele mai comune daune care se produc în condiții meteo extreme:

  • Mai bine de jumătate din recolte se pot pierde

Condițiile neprielnice de supraviețuire a plantelor pot conduce la pagube semnificative pentru culturile de câmp. Dacă ai încheiat o asigurare, gestionarea unui astfel de risc rămâne în grija asigurătorului și a statului în cazul fenomenelor meteo extreme.

  • Calendarul agricol se devansează

Fiecare fermier se bazează pe un anumit volum al recoltei pe care ulterior o va comercializa, iar echivalentul financiar rezultat este reinvestit în viitoarele culturi. Neconcordanțele din calendarul agricol produc pierderi pe terenurile agricole și, implicit, și în buzunarele fermierilor.

  • Câștigurile provenite din agricultură se reduc în mod considerabil

Dacă recoltele au loc mai târziu decât în mod obișnuit, și materia primă își pierde din valoare. Prin urmare, acest lucru pune din ce în ce mai mult în pericol veniturile agricultorilor. Astfel, instabilitatea fluxului de numerar devine o problemă frecventă, iar în urma decalajelor, se pot pierde momente cheie în vânzarea anumitor produse agricole, riscul de a nu obține profitul maxim fiind accelerat.;

Așadar, un parteneriat public-privat creează un echilibru atât în afacerea fiecărui fermier în parte, cât și pentru întreg ecosistemul agricol, printr-un consum optim de resurse și de finanțe.

Care sunt implicațiile financiare?

Prin plata primei de asigurare, fermierul asigură prevenirea instabilității financiare și a dezastrelor. În urma cererilor de despăgubire, dacă este cazul, are dreptul legal să fie sprijinit chiar și cu mai mult decât cuantumul asigurării achitate. Astfel, nici asiguratorul și nici statul nu au dreptul să mai solicite alte plăți ad-hoc pe parcursul evaluării pagubelor.

În România, instituția statului care vine în sprijinul fermierilor este Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Aceasta oferă subvenții sub formă de plăţi directe la hectar și implementează prevederile privind mecanismele comerciale. APIA administrează sistemul de certificate de export-import şi garanţii pentru produsele agricole și efectuează procedurile privind aplicarea sistemului de intervenţie pentru acestea.

Cum beneficiază de ajutor un asigurat?

Odată produsă o daună, aceasta se avizează la asigurator, este evaluată și, ulterior, se realizează plata despăgubirii. Pagubele sunt evaluate rapid, obiectiv și independent de situația economică sau politică pe care România o traversează. Totodată, nu se urmărește maximizarea profitului din partea statului sau a asiguratorului prin mijloace lipsite de transparență, care nu au fost comunicate asiguratului de la bun început.

La Agra Asigurări, procesul este unul nebirocratic și 100% digitalizat. Avizările de daună se pot efectua online , iar evaluarea se realizează cu ajutorul datelor din satelit, a dronelor și tabletelor, asigurând un proces corect și transparent.

Care este tendința globală a asigurării culturilor?

Subvenționarea primelor de asigurare promovează gestionarea riscurilor în rândul agricultorilor. La nivel global, subvențiile au fost adoptate de numeroase state. De exemplu, dacă vorbim de țările din America de Nord și din Asia, cu siguranță putem spune că ele ocupă un loc fruntaș.

La nivel mondial, există deja 124 de țări care gestionează riscurile agricole, aproape dublu față de anul 2017, când numai 64 de țări se alăturaseră curentului. De asemenea, primele de asigurare agricolă s-au dublat din 2007, de la aproximativ 14 miliarde EUR, la 30 miliarde EUR în 2020. Observăm astfel o extindere a subvenționării primelor de asigurare.

Parteneriatul public-privat pe piețele din România

Agricultura este primul și cel mai grav afectat sector de fenomenele meteorologice extreme. În anul 2023, subvențiile din prime au atins un procent de 70% pentru culturile de câmp, pomicultură, viticultură, horticultură, dar și pentru animale. Aceste valori ne arată că măsurile de siguranță sunt mai mult decât o opțiune, ele fiind pe punctul de a deveni o adevărată necesitate.

Nu ne mai iau demult prin surprindere știrile că ne confruntăm cu o planetă în declin. În acest context, desfășurarea activităților din teren, dar și asigurarea traiului de zi cu zi devin niște provocări tot mai greu de gestionat pentru fermieri. Din păcate, asigurarea nevoilor de bază în acord cu fenomenele naturale extreme atinge un prag al subzistenței.

Prin urmare, prevenția este cea mai bună modalitate prin care putem evita efectele schimbărilor climatice. Fondurile provenite din parteneriatele public-private devin indispensabile în planul de afaceri al unei ferme și trebuie să acționăm în consecință.

Noi suntem Agra Asigurări, împreună pentru fermieri. Recoltați în siguranță!